Fat Exploding Box
Detta är en beskrivning av min typ av exploding box - en liten fylligare variant än den vanliga fyraflärpade. Några exempel i olika storlek och dekoration:




1.Börja med att bestämma hur stor ask du vill göra. Det du bestämmer dig för är hur bred eller hur hög den ska vara. Den kommer bli fyrkantig.
I detta exempel gör jag en ask som kommer att vara 3 tum bred och hög. Du kan förstås lika gärna använda dig av centimeter, men välj gärna något jämnt tal om du liksom jag inte är särskilt bra på matte. Alla måtten jag skriver är mina exempel-mått och kan anpassas för asken du väljer att göra.
TUM?
1 tum är 2, 54 cm.

2. När du bestämt dig för den storlek du vill ha tar du det talet gånger tre, vilket i mitt exempel blir 3 x 3 tum: alltså 9 tum. Ditt första papper kommer att bilda bottenlagret och utsidan av asken och ska vara 9 tum x 9 tum stort. Skär eller klipp till det i valfritt, men gärna aningen stadigare, papper, t.ex cardstock.

Markera var tredje tum längs alla kanter med blyerts.

3. Nu ska du biga pappret efter de markeringar du har gjort för att få till de linjer som gör att pappret går att vika till just en ask. Dra från topp till botten och från sida till sida (se bilden nedan). Sammanlagt fyra linjer.
VAD BETYDER "BIGA"?
Att biga innebär att man gör en fördjupning i pappret för att det ska vika sig lättare efter en viss linje. Då jag bigar dessa linjer använder jag en så kallad scoreboard (en platta med linjerade fördjupningar gjord för att just biga papper med) och en präglingspenna (ett litet verktyg med rund spets som man drar med då pappret ligger mot scoreboarden för att pressa till linjerna). Men äger du inte detta kan du använda något mjukt som t.ex en sladdrig musmatta eller en ren, torr disktrasa under pappret och dra linjer längs en linjal med en virknål, falsben eller annan rundad spets. Var försiktig så du inte sticker hål i pappret bara.

Exempel på en bigad linje.

Fyra bigade linjer. Du ska nu ha ett papper uppdelat i nio lika stora rutor, som på bilden.

4. Vik alla kanter längs med linjerna du har gjort.


5. Sudda bort hjälpmarkeringarna.

6. Med hjälp av en musmatta (eller annan lite tjockare mjuk yta) under pappret, en linjal och en präglingspenna (eller annat verktyg med liten rundad ände) dra linjer från de fyra hörnorna på pappret in till mittenrutan.

Så här borde ditt papper nu se ut såhär långt!

7. Vik in hörnen med hjälp av de senaste linjerna så att en ask kan bildas.

Och nu går det att vika ihop pappret till en fyrkantig ask. Hörnorna göms inuti.

Såhär ska den se ut nu.

8. Släta ut asken igen och gör markeringar med blyerts runt hela pappret enligt bilden under. Bilden förklarar detta så mycket bättre än jag kan med ord.


9. Rita nu streck mellan markering och markering över varje hörn och klipp bort hörnorna.
Spara dessa hörnor dock, de ska vi använda i nästa lager!


10. Sudda bort eventuella hjälpmarkeringar och stödlinjer.

11. Använd valfri kantstans och stansa ut en fin kant mitt på de nya diagonala hörnkanterna. Jag stansar bara en gång, mitt på kanten, men du kan stansa längs hela den diagonala kanten om du vill.


12. Gör markeringar med blyerts runt hela pappret enligt bilderna under. Bilderna förklarar detta så mycket bättre än jag kan med ord.


13. Använd något rundat (en form, tejprulle eller färgburk - vad som) och dra en svängd linje från slutet på den utstansade kanten till markeringen du nyss gjorde. Gör likadant mellan alla stansade kanter och markeringar.


14. Klipp längs de rundade markeringarna och ner längs de raka linjerna till markeringen så att resultatet blir enligt bilden.

15. Använd valfri hörnstans och snygga till de fyrkantiga hörnorna.

Nu är bottenlagret till asken färdigt!


16. Mittenlagret ska vara aningen mindre än bottenlagret. Mitt mittenlager gör jag 2,5 tum brett och högt.
Gör om samma sak som i steg 2 fast med dessa mindre mått. Ta måttet du väljer x3. Hela pappret ska i mitt fall vara 7,5 tum x 7,5 tum och markeringar ska du rita ut vid var 2,5:e tum.


17. Gör nu även om steg 3 med detta mindre papper. Biga linjer från markering till markering från topp till botten och sida till sida. Du ska nu ha ett papper uppdelat i nio lika stora rutor.

18. Klipp bort de fyra hörnrutorna så att du får ett stort plustecken kvar.

19. Vik alla rutorna som är kvar in mot mitten och snygga till hörnen på dem med valfri hörnstans.


20. Ta fram de trekantiga hörn du klippte bort på bottenlagret. De kan placeras enligt bilderna på mellanlagret. Jag gör alltid detta lite på känn, men vill du mäta för att få dem exakt lika så gör du det.
När jag placerar trekanterna brukar jag kladda lite lim på kanterna av en och trycka fast den mot undersidan av "plustecknet" lite efter smak och tycke.



Extra tips: Att använda de bortklippta trekanterna är mitt standardknep men man kan lika gärna sätta något annat mellan plustecknets rutor, bara man bigar så att det går att vika diagonalt längs mitten. På den röda exempelasken i början har jag satt små hjärtan, t.ex.

21. Vik trekanterna längs kanterna på plustecknet enligt bilderna så att även mittenlagret kan bilda en ask-form.


Såhär ser mittenlagret ut nu då det är färdigt.

Och såhär ser bottenlagret och mittenlagret ut tillsammans! Bara ett lager kvar!

22. Eftersom du nu är proffs på steg 2, upprepa det till lager tre - det översta/innersta lagret. Detta papper ska vara lite mindre än mittenlagret. I mitt exempel gör jag den 2 tum bred och hög. Precis som innan tar du det måttet gånger tre och hela pappret ska då alltså vara 6 tum x 6 tum och markeringar ska du rita ut vid var 2:a tum.


23. Upprepa även steg 3. Biga linjer från markering till markering från topp till botten och sida till sida. Du ska nu ha ett papper uppdelat i nio lika stora rutor.

24. Upprepa steg 18 med detta mindre lager - klipp bort de fyra hörnrutorna så att du har ett litet plustecken kvar.

25. Vik alla rutor som är kvar in mot mitten och snygga till hörnen på dem med valfri hörnstans.


Nu är alla delarna till själv asken färdiga - redo att sättas samman och dekoreras valfritt!

Vidare till locket!
Det finns säkert supersmidiga sätt att räkna ut måtten för ett lock, men då jag inte är särskilt matematiskt begåvad visar jag bara mitt sätt!
26. Ta ännu ett nytt papper. Först tar du storleken som du i steg 1 valde att ha på asken (i detta fall 3 tum), sedan plussar du på ett litet, litet extra mått (ca 2-4 millimeter) för att ge locket extra mån att passa (det går ju alltid att fylla ut ett för stort lock men blir det för litet måste du börja om, och det vore synd). Sedan lägger du också till det mått som du vill att lockets kanter ska räcka ner på sidorna av asken fast gånger två (en gång för bredden, en gång för längden). Hur breda kanter man vill ha är en smaksak, men i detta fall valde jag 0,75 tum, alltså sammanlagt 1,5 tum. Det låter krångligt men prova en gång enligt denna instruktion så märker du att det är lättare än du tror!
Det sammanlagda måttet blev alltså lite drygt 4,5 tum (jag markerade det måttet på linjalen istället för att räkna ut det eftersom det blev en så lustig, ojämn siffra). Klipp eller skär till pappret till dryga 4,5 tum x dryga 4,5 tum.


27. Gör markeringar om 0,75 tum (bredden för kanten ner som locket kommer att ha) in från alla kanter på fyrkanten. Jag satte dem bara lite huller om buller på var kant. Syftet med markeringarna är att kunna dra linjer och få en mittenruta på 3 tum (plus den lilla, lilla extra månen på några millimeter) och en 0,75 tum bred kant runt hela den mittenrutan (som alltså kommer bli kanterna på locket).



28. Biga längs alla linjer enligt bilden, sammanlagt fyra linjer, och sudda sedan bort hjälpmarkeringarna och stödlinjerna.


29. Klipp snitt enligt markeringarna på bilden.


30. Vik upp en kant i taget och fäst genom att limma utsidan på dess spetsiga ände mot insidan av nästa kant. Gör detta med alla spetsiga ändar tills du har ett färdigt lock!

Asken är nu färdig att explodera!


Kom ihåg att flärparna behöver lite tyngd för att falla ut. Men asken är alltid väldigt effektfull hur eller hur!

Dekorera efter tycke och smak!
Såhär blev denna:









