top of page

Två bakgrundstekniker med glimmer/shimmer/perfect pearls mist

Jag vill tipsa om två effektfulla bakgrundstekniker som är lätta att göra och där glimmer/shimmer/perfect pearls mists är den viktigaste av få ingredienser.

Glimmer, shimmer eller pefect pearls mists är sprayfärger som ger skimmer eller lite glittereffekt på dina alster. Det finns olika färdiga varianter att köpa men man kan gör egna genom att blanda perfect pearls i pulverform med vatten eller spara dina pengar genom att pulverisera skimrande ögonskuggor och blanda ut i vatten i små sprayflaskor - fungerar jättebra, bara ögonskuggan har mycket skimmer.

För mina exempel använder jag även Dylusion Ink - en sprayfärg i intensiva färger som går att köpa i många hobby- och pysselbutiker (det finns även andra sorters liknande sprayfärg). Den kostar dock cirka 60:- flaskan och är dessutom helt valfri för denna teknik. Därför tänker jag visa resultatet av båda teknikerna i en lyxig (med Dylusion Ink), en enkel (utan sprayfärger) och en - kanske lite överraskande - budgetversion, där helt vanlig hushållsfärg (karamellfärg) ersätter de dyra sprayfärgerna. Alla ger vackra och olika resultat!

Teknik 1

I stort sett är det enda du behöver till denna teknik valfritt papper i valfri färg, dina skimrande spraymists och en rulle helt vanlig platsfolie (gladpack).

Börja med att spraya pappret i valfria färger: här kan du använda Dylusion Ink, annan sprayfärg eller bara dina shimmer/glimmer/perfect pearls mists. Det viktigaste är att minst en av färgerna skimrar. Se till att pappret blir skapligt vått!

Klipp eller riv av en bit av plastfolien så att den räcker för att täcka ditt sprayade papper. Knyckla ihop den och släta ut den någorlunda igen. Placera plasten på ditt sprayade papper och skapa rynkor efter smak! Tryck ner rynkorna i färgen ordentligt.

Nu kommer det tråkiga delen: låt ditt papper torka naturligt - det tar några timmar eftersom det inte kommer in luft särskilt snabbt under plastfolien.

Då pappret är helt torrt, dra enkelt bort plastfolien och beundra resultatet! Det skimrande pigmentet i din shimmer/glimmer/perfect pearls mist kommer att ha samlats där rynkorna på plastfolien har varit!

Resultatet.

I detalj.

Resultatet av lyxig version, med sprayfärger såsom Dylusion ink och shimmer/glimmer/perfect pearls mist.

Resultatet av enkel version, med bara shimmer/glimmer/perfect pearls mist.

Resultatet av budgetversionen, med shimmer/glimmer/perfect pearls och sprayfärg gjord med helt vanlig karamellfärg blandat med vatten.

Teknik 2

Denna teknik är riktigt bra om man snabbt vill ha en effektfull bakgrund! Allt du behöver är papper som är något tunnare (alltså inte alltför tung cardstock eller papp) och dina skimrande spraymists. Helt valfritt kan man även använda någon form av sprayfärger.

Spraya ditt papper med eventuella sprayfärger och förstås din glimmer/shimmer/perfect pearls mist så att det blir riktigt vått. Vill du inte ha för mycket färg, spraya på lite extra mist eller vatten istället.

Vik försiktigt ihop ditt papper då det ännu är vått, med den sprayade ytan inåt och i olika vinklar, så att det till sist blir en liten boll.

Tryck till lite lätt runt om på bollen och veckla sedan - mycket försiktigt då det blöta pappret är väldigt skört - ut din boll tills det blir ett någorlunda slätt papper igen. Låt torka naturligt eller hjälp på traven med hårfön eller embossingfön. Rynkorna kommer att ha snappat upp mer av det skimrande och färgpigmentet än resten av pappret och ger ännu en speciell effekt!

Resultatet av lyxig version, med sprayfärger såsom Dylusion ink och shimmer/glimmer/perfect pearls mist.

Resultatet av enkel version, med bara shimmer/glimmer/perfect pearls mist.

Resultatet av budgetversionen, med shimmer/glimmer/perfect pearls och sprayfärg gjord med helt vanlig karamellfärg blandat med vatten.


Senaste inlägg
bottom of page