top of page

Ranunculus

Denna blomma, en ranunkel, är en av de enklaste pappersblommorna att tillverka själv. Allt du behöver är en platt papperscirkel i valfri storlek, sax (gärna mönstersax) och lim. Cirkeln jag använder i mitt exempel är ca 10 cm i diameter och vill du göra mindre ranunklar så kan du ofta få ut flera små ur en större cirkel.

Då du gör en ranunkel är det en fördel om pappret är färgat eller mönstrat på båda sidor.

Gör ett snitt in i cirkeln och börja klippa den till en spiral. Hur bred du gör spiral-remsan kommer att påverka höjden på din blomma. Då du har kommit ett varv, jämna bara ut kanten som blir vid det första snittet. Sen sneddar du inåt och fortsätter att klippa din remsa i samma bredd som första varvet tills du kommer till mitten och har en hel spiral.

Rulla spiralremsan från yttersta änden och inåt i en tajt virvel. Den sida av pappret som du rullar in är den som kommer att synas mest.

När du har rullat färdigt hela remsan släpper du efter virveln tills ranunkeln får den storlek och täthet som du önskar. Limma fast den yttersta änden så att blomman inte öppnar sig mer och limma sedan fast hela blommans undersida på en lagom stor pappersbit. Blir det överflöd runt kanterna är det bara att klippa bort.

En effektfull blomma - superenkel och jättebillig att göra av exempelvis gamla överblivna scraparksbitar.

Variera dina ranunklar genom att klippa ut spiralen med mönstersax.


Senaste inlägg
bottom of page