top of page

Nytt projekt, dock inte pappersskapande

31-årskris, narcissism eller kanske helt enkelt för att det är en fantastiskt rolig idé?

Boken "Boken om mig" trillade in i min brevlåda, med sina dryga 300 frågor som ska hjälpa mig att sammanställa mitt liv. Jag tycker själva idén är smart och rolig (varför kom inte jag på den??). Och om man ska förmildra egocentrismen i att vilja skriva ner en hel bok om ett relativt ointressant liv som mitt så kan man ju alltid säga att den kan vara bra att ha, som bakgrund, om jag en gång sitter dement och oförmögen att berätta om vem jag var, vem jag är och hur jag vanligtvis föredrar att leva min vardag. Den kan ju också vara trevlig för framtida släktingar som jag aldrig kommer få träffa.

Boken om mig

Boken om mig är på drygt 300 sidor med frågor och linjerat utrymme att besvara dem samt plats att klistra in lite foton. Frågorna är fördelade i kategorier från barndom till ålderdom, så det är ett evighetsprojekt.

Boken om mig, innehållsförteckning

Frågorna är verkligen blandade och täcker allt från beskrivning av dig, din personlighet, din familj och dina vänner till en inblick i din vardag och särskilda händelser i livet. Den går från allmänna "fylla-i"-frågor till frågor som kanske kräver lite mer rannsakande av sinne och själ. Det är otroligt svårt att försöka beskriva bredden på frågorna som denna bok innehåller!

Några exempel, utöver klassiska frågor om favorit/minst favorit och annan personlighetsbaserad grundfakta är:

Så här skulle jag beskriva mig som liten

Några av min mammas egenskaper som jag uppskattade som barn

Jag hade problem med det här ämnet (i skolan) och varför

Släktens svarta får var den här personen och varför det var så

Jag flyttade hemifrån när jag var...

När jag tänker på omtanke och godhet så tänker jag på den här personen och varför

Det roligaste som hänt på mitt jobb var när...

Jag kände att de här sakerna i världen var på väg åt rätt/fel håll när jag var mitt i livet

Av alla mina egenskaper hoppas jag att min familj kommer ihåg de här bäst

Det här är en dum sak som jag har gjort i livet och önskar att jag kunde göra ogjord

Det mesta jag någonsin köpt något för

Det här är ett matrecept jag älskar

Som sagt, mycket blandat.

Jag anser att boken har aningen lite utrymme för svaren i vissa fall, men jag får helt enkelt öva mig på att inte sväva ut så mycket. Dessutom, trots att den tydligen är tillverkad för att vara särskilt hållbar till framtiden, så har den babyblå pärmar som knappast lär hålla sig särskilt rena och snygga om boken ska hänga med mig genom hela livet och sedan överlämnas till framtidens släktingar. Men sammantaget tycker jag nog att idén trumfar bristerna - och den fula pärmen kan jag alltid pyssla bort, när jag behöver vila händerna mellan skrivandet!


Senaste inlägg
bottom of page