
Miradisia
Pappersskapande/Korttillverkning/Smyckestillverkning
Tips och idéer
Scrapbooking, korttillverkning och annat skapande handlar om egen smak och tycke. Dessa tips är baserade på vad som fungerar i mitt skapande och jag lovar inte att det är lösningar som passar alla eller faller alla i smaken. Prova dem gärna och lämna en kommentar om du fick nytta av något av dessa tips.
Dubbelhäftande tejp till tunna dies
Att fästa en dies-utstansning med bara tunna, smala områden, som inte lämnar något direkt utrymme för lim eller annat fästmedel kan vara svårt. Ett knep är att, innan utstansningen i stansmaskin, klä baksidan på pappret som ska stansas med dubbelhäftande tejp så att det täcker storleken på diesen. När du sedan stansar ut kommer utstansningen att ha en fullt tejpklädd yta att fästa tätt på dina projekt.

Skrapa kanterna på utklippta bilder och papper
Att skrapa kanterna, särskilt på tillklippta bilder och papper, tar bort känslan av att något är just utklippt och ger det dimension och en ny enhetlig helhet. Skrapningen behöver inte alls vara särskilt grov utan en snabb, lös skrapning med edge scraper, distress tool eller sax längs bildens/papprets kanter gör ändå enorm skillnad. Testa och jämför!


Färga in kanterna på bilder, papper och pappersdekorationer
Liksom när man skrapar kanterna ger det ett mycket mer enhetligt intryck och tar bort den "utklippta" känslan om man färgar in kanterna på sin bild, sitt papper eller pappersdekoration med stämpeldyna. Om önskat kan det även ge ett slitet eller bränt intryck om man färgar in rivna eller rejält skrapade kanter.


Gör egna blommor
Det är minst lika snyggt att använda snabbt handgjorda blommor som dyra, butiksköpta varianter. Klipp ut dem för hand eller investera i en handstans (punch) med blommönster, eller ett par i olika storlekar. Ofta kan man göra tiotals olika blommor med samma blomstans, beskrivningar finns överallt på Google, Pinterest och YouTube. Jag har några steg-för-steg-beskrivningar på blommor man kan göra själv här.



Gör egna blad
Jag tycker det är väldigt vackert att klippa ut egna blad ur mönstrat papper och scrapark. Dessutom är det ju jättebilligt!
Jag brukar måla en slarvig kontur av blad med 1-2-3 eller flera blad på baksidan av pappret och klippa ut det för hand (oftast följer jag inte alls konturerna jag ritat särskilt noga då, utan låter mig bara vägledas av dem). Sedan brukar jag vika bladens löv på längden och skrapa löst längs deras kanter med en sax för att ge dem lite dimension. Superenkelt och snyggt!


Stämpelmotiv på rätt plats
För att vara säker på att man har valt rätt stämpel och att den kommer att passa in där man har tänkt att ha den kan man testa genom att stämpla motivet på en bit genomskinlig plast (till exempel från gamla förpackningar eller liknande). Sedan placerar man enkelt motivet på tilltänkt plats och ser hur det kommer att se ut och passa in.


Placera dekorationerna smart
Vi läser från vänster till höger och tittar därför oftast på bilder från det övre vänstra hörnet och ner mot det nedre högra hörnet, och även om man förstås inte alltid behöver följa regler så kan det vara smart att placera dekorationer med den regeln i åtanke (särskilt om dekorationerna ska vara koncentrerade på en viss del av kortet/pappret). Då fångar man lättare åskådarens uppmärksamhet och intresse.
Bättre?

Sämre?

Använd skissar om inspirationen tryter
Många scrappare och korttillverkare delar med sig av skissar med förslag på upplägg till kort och layouter, med fler eller färre dekorationer. En sådan idé är perfekt att använda sig av om fantasin tryter eftersom det bara är ett uppslag som sedan kan tolkas med många olika material och variationer av dekorationer. Dessutom kan man följa den in i minsta detalj i riktiga skaparsvackor eller bara lätt inspireras för att få till lite variation på sina alster. Bild-googla eller sök på Pinterest efter "card sketch" eller "scrapbook sketch". Jag har några egengjorda skissar som ni gärna får inspireras av här.



Bakplåtspapper vid svårstansade dies
En dies med tunna, detaljrika linjer och mönster kan både vara svår att stansa ut ordentligt samt att sedan lossa från stansmallen. Ett enkelt knep för lättare hantering är att lägga en bit bakplåtspapper mellan dies och papper vid utstansningen i stansmaskin. Den glatta ytan på bakplåtspappret gör det otroligt mycket lättare att ta loss den utstansade figuren från diesen utan att råka förstöra en tunn del eller detalj.

Loppisfynda blommor
Tygblommor från gamla fejkblommor och ljusmanschetter finns billigt på många loppisar och i secondhandbutiker. Dessa gör sig ofta mycket fint på scrapbooklayouter och kort, antingen som hela knoppar och blommor eller om man plockar isär blomman och då får ut flera platta blommor. Jag har återanvända tygblommor på, i stort sett, alla mina alster.

Be att få tapetkataloger
Färg- och tapetaffärer byter ständigt ut sitt sortiment av tapeter och de utgående tapetkatalogerna med prover slängs oftast då. Många affärer ger gärna bort dessa kataloger gratis om man ber om dem, så det är ett bra sätt att få många vackra papper utan kostnad att använda i sitt skapande. Eftersom tapeter många gånger är lite mer gummiaktiga än papper kan de vara svåra att använda med vissa verktyg (vid utstansning exempelvis), men en stor fördel med just tapetkataloger är att dess papper ofta är gjorda för att matchas, så man får en hel serie med papper som med fördel kan användas som bakgrundspapper eller fotomattor.

Klädvårdsrulle mot dies-spill
För att städa detaljrika dies (både själva stansen och utstansningen) från spill efter utstansning kan man prova att rulla över dem med en klistrig klädvårdsrulle. Även om den kanske inte tar allt så blir det ofta långt mycket färre spill kvar att peta bort ett och ett. Klädvårdsrullen är också smidig att använda för att snabbt fånga upp spill på pysselbordet eller stansmaskinens skärplattor.

Dekorera inte direkt på kortet
Vid korttillverkning är det många skapare som dekorerar direkt på en färdig eller vikt kortstomme. Min rekommendation är att klippa till ett fristående papper i samma storlek som kortstommen, eller snäppet mindre, och dekorera på detta. Dels ger det kortet extra stadga och lyxig tyngd när man sedan fäster detta på kortstommen. Dessutom kan man då dekorera friare, exempelvis genom att "gå utanför ramarna" och vika band och andra dekorationer runt kanterna på kortet (eller då den fria bakgrundsbiten), sticka brads genom kortet, riva kanterna grovare, färga in kanterna eller slå i öljetter genom pappret att trä band och snören i.

Presentkort, lotter eller annan liten gåva i kortet
Ett vanligt problem när man ger bort ett kort som samtidigt innehåller en gåva, såsom ett presentkort, lotter eller liknande, är att dessa trillar ur kortet när mottagaren plockar fram det ur kuvertet. Om man inte vill, kan eller orkar göra en specialvikning att hålla gåvan kan man istället enkelt klistra fast ett mindre kuvert på vänstra insidan av ett dubbelvikt kort, exempelvis med dubbelhäftande tejp, som gåvan kan ligga stadigt i tills mottagaren hunnit beundra kortet och läsa hälsningen på insidans högra sida.


Använd fotomattor
Om man använder sig av foton eller andra bilder på sina kort och layouter ger man snabbt dessa mer dimension och en större helhet genom ett så enkelt knep som att ha en fotomatta bakom dem. En fotomatta är en ram eller ett (eller flera) lager av papper eller annat bakom ett foto/en bild som då arbetar för att lyfta fram bilden.

Scraplifta
Att scraplifta är ett utmärkt knep för att få igång skapandet eller utmana sig själv när inspirationen tryter, eller om man helt enkelt verkligen gillar något man ser. Metoden innebär att man inspireras av andras skapelser och mer eller mindre använder sig av dessas teknik, färger, upplägg och andra uppslag. De flesta scrappare ser scraplifting som en komplimang, men det är dock en god idé att hänvisa till den inspirerande skaparen om man kopierat en mycket stor del av dennes alsters upplägg eller annat.


Googla bilder och beskrivningar på verktyg eller dekorationer
Ett bra sätt att komma igång ur skaparstiltje är att kolla på YouTube, googla eller söka på Pinterest efter verktyg man äger (exempelvis handstansar, specifika dies, särskilda färger eller schabloner) eller namngivna dekorationer, och leta fram bilder eller beskrivningar på hur andra har använt dessa. Ofta blir man då inspirerad att använda dem på nya sätt. Många av produkternas kreatörer har även egna förslag och handledningar i bilder och filmer. Detta knep är även bra att använda sig av innan man köper en ny dekoration eller nytt verktyg.


Överför text till dina mönsterpapper
Runt om på internet finns det oändligt många gratis teckensnitt att ladda ner och använda i program såsom Photoshop och Word. Man kan sedan överföra valfri text till sina mönsterpapper för att få extra snygg textning på sina alster med denna enkla metod:
1. Välj ett teckensnitt i valfritt program och skriv den text du vill ha, i den storlek du vill ha den. Skriv ut på vanligt skrivarpapper (skriv ut texten i lite olika storlekar och/eller teckensnitt om du är osäker på vilken storlek/stil som kommer att passa bäst på ditt alster, så kan du prova och sedan välja en).
2. Använd blyertspenna och skugga baksidan på pappret så att skuggningen täcker hela den text du vill använda, som finns på framsidan (du kan hålla upp pappret mot ljuset för att se att du har markerat hela området).
3. Placera pappret med blyertsskuggningen nedåt på det mönsterpapper som du vill ha texten på. Om det är svårt att få den exakt rakt och rätt på underlaget: klipp nära intill texten på höjden för att lättare kunna placera den exakt där du vill ha den, men kom ihåg attlämna lite blankt utrymme på kortsidorna om du vill kunna hålla pappret stadigt mot mönsterpappret med häftmassa (häftmassan fäster inte så bra på blyertsskuggningen).
Följ och fyll nu i den datautskrivna texten med blyertspennan, se till att du markerar allt som ska vara med.
4. Markeringen har nu gjort så att blyertsskuggningen på baksidan av pappret har gjort ett avtryck av samma text på mönsterpappret.
5. Fyll i den svaga blyertstexten med valfri penna och vips har du en snygg textning som varken är slarvigt handklottrad eller stelt datautskriven (min ifyllning på exempelbilden är lite snabb och slarvig :P )
Extra tips: Metoden fungerar även för att överföra text och konturer av annat till krukor, lådor och så vidare.

Fön/embossingfön mot limtrådar
Jag älskar att använda limpistol till mina projekt - det är enkelt, effektivt och torkar mycket fort. Nackdelen med limpistol är de tunna, flygiga limtrådar som finns kvar på en själv, ens alster och hela ens pysselyta efter att arbetet är klart. För att smidigt och snabbt bli av med dessa kan man blåsa lätt på sitt alster med en vanlig hårfön eller ännu lättare med en embossingfön, så smälter de snabbt undan och försvinner.
Mer tilltalande fotografering av alster
Ett vackert alster kan definitivt stjälpas aningen, beroende på hur man väljer att fotografera det. För fotografering av objekt rekommenderas det att man fotar i dagsljus hellre än lampsken, samt att man undviker att placera objektet i direkt solljus (tips från fotograf vid sökning på Google).
Bakgrunden är också mycket viktig. Fotografera ett alster mot en enkel eller matchande bakgrund, ALDRIG med en massa pysselpryttlar eller andra saker och prylar i bakgrunden. Detta gör enorm skillnad i hur ens alster uppfattas av omvärlden.
Sämre?

Bättre?

